Bra-att-veta

Här är ett försök till att samla information och länkar om odling. Om du har något förslag som du tycker skulle passa i listan, skicka gärna ett e-brev. Men för stunden… håll till godo med vad som finns just nu.

 

WWW.ALTERNATIV.NU

Alternativ.nu är ett webb-forum för de som söker, som de själva uttrycker det, ”Praktisk kunskap om självhushållning”. Där finns mycket om allt från grönsaksodling till motorsågshantering. De har även en tidning, Åter, som utkommer fyra gånger per år.

www.alternativ.nu

 

KOMPOSTER – SÅ BYGGER DU

På marknaden finns ett flertal leverantörer av komposter, men det går även att bygga sin egen med hjälp av lite virke och spik. Guider för att bygga sin egen finns i flera varianter om man googlar efter till exempel ”kompost bygga ritning”. En enkel variant finns på www.Byggbeskrivningar.se

http://www.byggbeskrivningar.se/

 

KOMPOSTER – SÅ FUNKAR DET

Ett naturens mirakel… Att man av avfall under gynnsamma förhållanden kan producera jordförbättringsmedel, som till och med är så näringsrikt så att man ibland bör undvika det som såjord. Stockholms stad har en sida där de beskriver hur en kompost fungerar och förklarar hur man lyckas med den.

http://www.stockholm.se/

 

ORGANISK GÖDNING

Med organisk gödning menas det som inte oorganisk gödning, det vill säga konstgödning. Organisk gödning kan innefatta vanlig stallgödsel, och det som Jordbruksverket kallar för specialgödselmedel. Vad som är bäst för din trädgårdsodling eller odlingslott i Noret kanske på förhand är svårt att säga, men du kanske finner råd i Jordbruksverkets publikation ”Växtnäringsförsörjning”.

Växtnäringsförsörjning

 

RUNÅBERGS FRÖER

För dig som är intresserad av ett stort sortiment av ekologiska fröer rekommenderar jag att titta in hos Runåbergs Fröer. De fokuserar på utsäde till fritidsodlare och har frökatalogen online samt en enklare tryckt katalog. Om du inte hittar vad du söker hos Runåbergs finns ju även Impecta. Hoppas du hittar något du gillar.

www.runabergsfroer.se

www.impecta.se

 

SJÄLVHUSHÅLLNING PÅ 800 m2

Hur stor odling behöver man för att matförrådet ska vara tryggat? Svaret kanske varierar på vem man frågar, men också på vad och hur man äter. Det finns många referenser på nätet och det här är en av dem – ett studentprojekt på SLU, som år 2001 kom fram till att man med en vegandiet klarar sig på en odlingsyta av 800 m2.

Veganmat på 800 m2

 

FOBO – FÖRBUNDET ORGANISK-BIOLOGISK ODLING

FOBO har under flera decennier försökt sprida kunskap om småskalig ekologisk odling. De verkar med mottot: en frisk jord, friska växter, friska djur och friska människor. De har en hemsida, men även en grupp på Facebook.

www.fobo.se        FOBO på Facebook

 

ATT VIDAREUTBILDA SIG

Om man vill lära sig mer om småskalig ekologisk odling har en del Folkhögskolor kurser och utbildningar inom detta. På www.folkhogskola.nu hittar du alla kurser hos alla Folkhögskolor.

www.folkhogskola.nu